New Material Award 2009–2018 
New Material Award 2009-2018

Shahar Livne

Lithoplast

Shahar Livne is een Israëlische conceptueel materiaalontwerper die werkt vanuit Eindhoven. Ze buit de menselijke obsessie met luxe uit om nieuwe, voorheen ongewenste materialen zoals plastic en bloed als high-end grondstoffen te presenteren.

Tijdens haar voortdurende onderzoeksproject Metamorphism (2017-) heeft Livne geëxperimenteerd met een materiaal dat ze Lithoplast noemt, een nieuw composietmateriaal dat speculatief en wetenschappelijk onderzoek naar de toekomst van plastic vervuiling verwezenlijkt.

Lithoplast trekt in twijfel wat natuurlijk en kunstmatig is, en laat tegelijk de verschuivingen in materiële waarde en bronnen zien uit het antropoceen. Het woord Lithoplast is een hint naar de kwaliteiten: Lithos – steen, en Plast – ‘vormbaar’. Lithoplast is opgebouwd uit residuen van industriële en menselijke afvalstromen. Het is gemaakt door het nabootsen van natuurlijke processen, zoals het geologische proces dat mineralen en stenen in de diepe lagen van de aarde transformeert, en kan na verhitting als kleiachtig materiaal met de hand worden gekneed tot beeldende functionele designobjecten.


http://shaharlivnedesign.com
year: 2018
Materials: Sieraden, Bloed, Huishoudartikelen, Afval, Plastic