New Material Award 2009–2018 
New Material Award 2009-2018

Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou

Re3 Glass,

Telesilla Bristogianni en Faidra Oikonomopoulou zijn architecten, bouwtechnisch ingenieurs en experts in structural glass aan de Technische Universiteit Delft. Ze wijdden beiden hun proefschrift aan glas als constructiemateriaal.

De uitdagingen die spelen bij het geheel uit glas optrekken van een façade — zoals afval en het weggooien van niet secuur gegoten componenten — maakten dat Bristogianni en Oikonomopoulou hun onderzoek verder brachten. Ze ontdekten een omkeerbaar bouwsysteem bestaande uit droog geassembleerde, in elkaar grijpende gegoten componenten gemaakt van afvalglas. Ze noemden het Re3 Glass, naar het driekoppige mantra ‘Reduce, reuse, recycle’.

Gebruikmakend van de hoge samendrukkende kracht van glas onderzoekt het project het recycleren van alledaags glasafval tot bouwelementen voor architectuur en interieurontwerp. Experimenten in het Glass Lab van TU Delft met verschillende vormen, glassoorten, en koeltechnieken hebben geresulteerd in een breed scala aan gekleurde, transparante, en matte glaselementen. Bristogianni en Oikonomopoulou kijken samen met architectuurstudio’s naar mogelijke toepassing in de bouw en vormgeving. Ze zijn bovenal geïnteresseerd in het aanboren van manieren om huishoudelijk glasafval te hergebruiken, omdat dit glas hier normaal niet geschikt voor is.