New Material Award 2009–2018 
New Material Award 2009-2018

Roel Deden

Printhesis

Roel Deden is een digitaal ontwerper die met zijn ontwerpen sociaal relevante problemen aanpakt. Mett een combinatie van virtual reality met scannen en 3D-printen brengt hij de digitale wereld terug naar de realiteit.

Het idee voor Printhesis kwam voort uit Deden’s afstudeerproject aan Design Academy Eindhoven waarvoor hij samen met een hobbyist edelsmid die een arm was verloren aan botkanker, werkte aan een goedkope en nuttige prothese.
Prothesen voor de ledematen kunnen zwaar, duur en onhandig zijn. De prothese die Deden ontwikkelde heeft meer weg van een stuk gereedschap dan een lichaamsdeel; het is ge-3D-print in titanium en glasvezel en lijkt in vorm nog het meest op een medische verlostang, die het mogelijk maakt om kleine objecten op te pakken. Deden maakte Printhesis open-source zodat eenieder het ontwerp kan aanpassen, downloaden, en ter plekke kan printen. Deden’s project zet 3D-printtechnieken in om een kruisbestuiving te bewerkstelligen tussen denkbeelden uit de medische wereld tot de ontwerpwereld, en creëert daarmee nieuwe wegen voor innovatie.


http://roeldeden.com
http://printhesis.com
year: 2016
Materials: 3D-printen, Social Design